1) مقدمه
پایش جنبه های اکولوژیکی و زیست محیطی به منظور مدیریت پایدار سرزمین شامل منابع آب و زمین نیازمند ابزارهای پشتیبان تصمیم گیری دارد که مدیران و برنامه ریزان را برای مدیریت بهتر منابع زمین یاری کند. امروزه مدیریت پایدار منابع به دلیل رشد چشمگیر و افزایش پیچیدگی های پیوند بین منابع طبیعی و اکولوژیکی و نیز منابع اقتصادی و بشر دارای پیچیدگی های بیشتری نسبت به گذشته است (Simonovic,1996). تعیین تغییرات به عنوان ابزاری کمّی و مکانی، میتواند به عنوان ابزار آسان و معتبری مدنظرقرار گیرد که طی آن پیچیدگی هایی توسعه صورت پذیرفته در منطقه مورد مطالعه به صورت کمّی و فضایی در قالب جداول قابل تفسیر و نقشه های مکانی در اختیار مدیران قرار گیرد و به آنان در مدیریت پایدار منابع یاری رساند.
تعیین تغییرات فرآیندی است که طی آن تغییرات یک موضوع یا پدیده به کمک مشاهده آن در زمان های مختلف، مشخص میشود(Singh, 1989). از این طریق میتوان تغییرات فضایی سیمای سرزمین را با در اختیار داشتن اطلاعات فضایی آن در زمان های مختلف مشخص نمود. بعد از سال 1972 با پرتاب ماهواره منابع زمینی(Landsat)، تصاویر ماهواره داده های سازگار و مناسب، با پوشش وسیع و دارای جزییات زیاد مکانی و نیز برداشت های مکرر فراهم کردهاند. در این راستا تاکنون روش های مختلفی به منظور نعیین خودکار تغییرات پیشنهاد شده است و در مقالات مختلف مورد بررسی قرار گرفتهاند (نگاه کنید بهJensen,1996; CoppinandBauer, 1996; Luetal.,2004) که به طور کلی میتوان آن ها را در دو دسته روش های پیش از طبقه بندی و طبقات پس از طبقه بندی گروه بندی نمود. روش های پیش از طبقه بندی امکان تعیین دقیق تغییرات فراهم میکنند اما این روش ماتریس کاملی از انتقال تغییرات را ارائه نمیکنند. در حالی که روش های پس از طبقه بندی ماهیت انتقال کاربری ها را به صورت کامل ارائه میکنند. با این وجود روش های پس از طبقه بندی به دلیل اینکه وابسته به صحت نقشه های مورد استفاده هستند و نیز به جهت این که معمولاً داده های مناسبی برای تعیین نمونه های تعلیمی در دسترس نیست دارای خطا بیشتری نسبت به روش های پیش از طبقه بندی هستند.از مزیت های روشهای پس از طبقه بندی مستقل بودن آنها از تصحیح رادیومتریک داده های نسبت به همدیگر است.
در این تحقیق در نظر است دو روش مقایسه مؤلفه های اصلی از دسته روش های پیش از طبقه بندی و روش طبقه بندی مستقیم تصاویر چند زمانهاز روش های تعیین تغییرات به منظور مقایسه صحت خروجی های آنها و نیز بکارگیری آنها در مطالعات محیط زیست مقایسه گردد.